Nemrégiben egy vendégprofesszor előadásán hallottam először egy olyan weboldalról, amely segítségével a blog témájához is kapcsolódó kutatási eredményeket lehet nagyon látványosan (és nem mellesleg ingyenesen) szemléltetni, vizualizálni.

A weboldal használatával az utazók, kivándorlók útvonalát lehet bemutatni alapvetően egy történet keretében, amely a térképeken jelölt helyekből és a hozzájuk kapcsolódó leírásokból áll. Ennek segítségével végigkövethetjük a különböző helyszíneket, a hozzájuk tartozó eseményeket és beszámolókat. Amikor megnéztem a weboldalt, azonnal tudtam, hogy ezt én is ki fogom próbálni, hiszen nagyon hasznos eszköz lehet.

Próbaképpen Bánó Jenő 1890-ben kiadott könyvét kezdtem el feldolgozni ezzel a módszerrel. Bánó (akiről már többször is volt szó ezen a blogon) 1889-ben hagyta el Magyarországot. Mint sokan mások akkoriban, alapvetően családi és gazdasági okok miatt hagyta hátra hazáját és keresett boldogulást a tengerentúlon. Először az Egyesült Államokba utazott, azonban mivel ott nem talált boldogulást tovább utazott Mexikóba. Itt kávéültetvényes lett, majd később mexikói konzulként tért vissza hazájába.

Úti élményeit először az Úti képek Amerikából c. könyvében adta ki, ebben ír az utazásról, az USA-béli élményeiről, majd Mexikóba érkezéséről.

Lássuk hogyan is néz ki a története a fent említett weblap segítségével elmesélve. Természetesen nem minden állomás szerepel még rajta és csak néhány szövegrészlet került kiválasztásra illusztrációként, de úgy gondolom érdemes a "Begin" gombra kattintani, hogy elkísérhessük Bánót amerikai útjára.

A használt weboldal elérhető a www.maptal.es oldalon. Ajánlom természetesen nem csak ilyen jellegű felhasználásra, de akár saját utazásaink vagy történeteink elmesélésére is vagy akár oktatási segédanyagok készítéséhez. Jó szórakozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://at-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr216100271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása