A blog olvasói között talán több olyan ember is akad, aki amellett, hogy a rövid ismertetéseket elolvassa, szeretne saját maga is eredeti forrásokat megismerni, megkeresni saját kedvenc részeit, saját értelmezéseit vagy egyszerűen csak szeretné átélni egy 19. századi magyar utazó élményeit Amerikában.

Szerencsére ezt ma már könnyen megteheti bárki, hiszen még arra sincs minden esetben szükség, hogy levéltárakba vagy könyvtárakba induljon a kedves olvasó, hiszen az internet és digitalizálás korában számtalan fontos útleírás elérhető már az otthoni számítógépünkön keresztül is.

A különböző internetes oldalak, elektronikus adatbázisok és gyűjtemények segítségével néhány kattintással hozzájuthatunk több 19. századi útleíráshoz is. Természetesen az újságokban, magazinokban megjelent levelekhez, cikkekhez illetve a kevésbé ismert írók beszámolóihoz továbbra is el kell indulnunk a könyvtárakba, bele kell ásnunk magunkat a cédulakatalógusokba, de kiindulásképpen jöjjön most néhány interneten is ingyenesen elérhető útleírás.

Ez természetesen csak egy válogatás, ki-ki kedvére keresgethet még (és találni is fog itt fel nem sorolt műveket).

A példák összeállításánál a következő adatbázisokat használtam:

-          Debreceni Egyetem Elektronikus Archívum

-          Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

-          Google Books

-          Archive.org

A lenti listában található legtöbb útleírás az Egyesült Államokat mutatja be, azonban találhatunk olyan szövegeket is, amelyek Mexikóban és Amerika egyéb részeiben tett utazásokról is beszámolnak (pl. Xántus, Bánó, illetve Szokoly könyvei).

A táblázatban szerepel az író neve, születésének és halálának dátuma, az elérhető könyv címe és az első kiadás helye illetve ideje (ami nem mindig azonos az elérhető kiadás évével). A könyv eléréséhez, letöltéséhez kattintsanak a könyv címére:

Bölöni Farkas Sándor (1795-1842) Útazás Észak Amerikában Kolozsvár, 1834
Haraszthy Ágoston (1812-1869) Utazás Éjszakamerikában 2 kötet Pest, 1844
Nendtvich Károly (1811-1892) Amerikai utazásom Pest, 1858
Xántus János (1825-1894) Xántus János levelei Éjszakamerikából Pest, 1858
Utazás Kalifornia déli részeiben Pest, 1860
Wass Samu (1814-1879) Kilencz év egy száműzött életéből Pest, 1861-62
Széchenyi Béla (1837-1918) Amerikai utam Pest, 1863
Szokoly Viktor (1835-1913) Mexiko Miksa császárig Pest, 1866
Bánó Jenő (1855-1927) Úti képek Amerikából Budapest, 1890
Mexico és utazásom a trópusokon Budapest, 1896
Bolyongásaim Amerikában Budapest, 1906

Szokoly műve nem igazán útleírás, azért szerepel mégis itt, mert a könyv több utazó könyveit is felhasználja (köztük Rosti Pálét is, akiről lesz még szó ezen a blogon). 

Mint látható (illetve nem látható), női utazók tollából kevés útleírás született a 19. század során (és még kevesebb érhető el online), azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna magyar női utazók is. Sőt! Írtak úti beszámolókat Amerikáról is (Jakabffy Istvánné (A nagy számok honában: Amerikai utazások (1893)) vagy Mocsáry Béláné Fáy Mária (Útazásom Éjszak-Amerika nyugati partvidékein (1902), Mexikói utazásom: úti jegyzetek 1905) adtak ki ilyen könyveket többek között), amelyek nagyon érdekes betekintést nyújtanak mind az Egyesült Államok (Jakabffyné és Mocsáryné), mind Mexikó (Mocsáryné) kultúrájába és életébe, hiszen a női utazók sokszor teljesen másképpen, utaztak, "láttak" és írtak mint a férfiak.

Ha amerikai témájú útleírás még nem is érhető el tőlük elektronikus formában, Mocsáry Béláné (1845-1917) Keleti utazás: Egyiptom, Szentföld, India, Ceylon  című könyve (Budapest, 1901) olvasható online és ajánlom is mindenki figyelmébe (ugyanott megtalálható India és Ceylon című első könyve is).

Ha valaki egy picit „kutakodni” is szeretne úti beszámolók, cikkek, levelek után, akkor ajánlom a Vasárnapi Újság elektronikusan elérhető példányait az Elektronikus Periodika Archívumból. Itt 1854 és 1921 közötti számokat böngészhetünk át és valószínűleg nem is kell majd sokat keresgélnünk, hiszen a lap gyakran közölt útleírásokat mind külföldi szerzőktől (fordítás formájában), mind pedig magyar utazóktól, kivándorlóktól. Itt jelentek meg például László Károly írásai Mexikóról és az Egyesült Államokról illetve Sarlay Pál vagy Sennor Vilmos levelei mexikói tapasztalataikról.

Jó olvasgatást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://at-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr505759889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása