Röviden: "át-utazókról" és írásaikról.

Egy picit hosszabban: Olyan magyar utazókról és kivándorlókról, akik a 19. század során elhagyták hazájukat és átutaztak Amerikába, élményeikről, tapasztalataikról, véleményükről pedig levelekben, újságcikkekben, könyvekben számoltak be, ezzel nagyban hozzájárulva a magyarországi Amerika-kép alakulásához.

Amerika itt nem csak az Egyesült Államokat fogja jelenteni, mint oly sokszor általában, hanem magában foglalja Mexikót is. Az aztékok földjéről és az oda utazó/kivándorló magyarokról kevesebbet tudunk, pedig rengeteg érdekes élettörténet, írás és kaland rajzolódik ki a korszak tanulmányozása során.

Az át-utazók blog célja, hogy a kutatásomhoz kapcsolódó eredményeket szélesebb körben is megismertessem, itt, inkább az érdekességekre, különlegességekre koncentrálva.

Mi várható a blogtól? Szeretnék bemutatni különleges magyar utazókat, kivándorlókat és írásaikat. Lesz köztük forradalmár, katona, mérnök, fényképész, orvos, férfiak és nők egyaránt. Az olvasó megismerkedhet korabeli újságcikkekkel, kéziratos naplókkal, könyvekkel, a kutatás érdekességeivel és a legfrissebb kutatási eredményekkel…

Bano.png

Egy magyar kivándorló, Bánó Jenő "jó társaságban," ahogyan írja Bolyongásaim Amerikában c. könyvében  - Bánóról többször is lesz még szó ezen a blogon...

Miért is lehet érdekes számunkra a 19. századi utazási irodalom? Egyrészt olyan információkat tudhatunk meg, amelyek más forrásokból nem elérhetőek. Hogyan lehetett eljutni több mint száz évvel ezelőtt Amerikába Magyarországról? Hogyan telt egy magyar ember átlagos napja a mexikói őserdőben vagy egy amerikai nagyvárosban? Milyennek látták a magyarok az indiánokat vagy a többi bevándorlót? És ami legalább ilyen fontos: hogyan látták saját magukat és sorsukat, viszonyukat az Óhazával és az Újvilággal?

 

Oct_Hung_0720_9_0009.jpg

László Károly naplójának egy oldala (1858) - Vele és naplójával is részletesebben meg fogunk még ismerkedni a későbbiekben... (a napló az OSZK kézirattárában található)

Látni fogjuk, hogy ezek a leírások sokszor legalább annyit elmondanak Magyarországról, annak helyzetéről, kultúrájáról, problémáiról, mint a leírásban szereplő Mexikóról és Egyesült Államokról…

A kutatási projektem részleteiről folyamatosan fogok írni és nagyon szívesen válaszok kérdésekre és szívesen fogadom az észrevételeket is.

És a legfontosabb: jó szórakozást kívánok az olvasáshoz :)

A bejegyzés trackback címe:

https://at-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr45426762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása