Az elmúlt időszakban két olyan eseményen is részt vehettem, ahol a kutatási eredményekről a szélesebb közönségnek számolhattam be. Egyrészt bekapcsolódtunk a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatba, másrészt pedig a Debreceni Egyetem által szervezett programon középiskolás diákoknak beszélhettem a kutatási eredményeimről. Mindkét alkalommal nagyon jó volt nem a szigorúan vett szakmai közönség előtt beszélni és még jobb volt látni a téma iránti érdeklődést. Hasznosnak gondolom az ilyen jellegű rendezvényeket, mert a nem szakmabeliek is megtudhatják, hogy mivel is foglalkozunk, ugyanakkor pedig minket is rákényszerít arra, hogy más szemszögből nézzünk saját munkánkra és más szempontok alapján is bemutassuk eredményeinket.

 

 Az idei Kutatók Éjszakájára a Debreceni Egyetem több mint 100 programmal készült és csaknem 7000 látogató vett részt rajtuk. Mi egy magyar kivándorlókkal, utazókkal kapcsolatos eseményt szerveztünk Vida István kollégámmal.

Kutatók éjszakájaKivandSmall.jpg

(A plakátot egyik diákunk, Tóth Heléna tervezte)

 

20130927_202405.jpg

A program 2 rövid előadás meghallgatása mellett magában foglalt egy kisebb kiállítást (magyarok által hazaküldött képeslapokból, régi könyvekből, úti beszámolókból), interaktív feladatokat készítettünk az érdeklődőknek és próbáltunk több érdekes elsődleges forrást is bemutatni.

Meglepő volt számomra (ugyanakkor nagyon örvendetes), hogy milyen sokan érdeklődtek a program iránt, gyerekek, felnőttek egyaránt. Nemcsak meghallgatták az előadásokat, de részt vettek a játékokban is (például egy diákunk, Soltész-Nagy Ákos vezette vetélkedőn), kérdéseket tettek fel, stb.

 

A másik fent említett alkalommal az egyetem által szervezett program keretében egy szolnoki középiskolába látogattunk el, ahol szintén beszéltem a kutatásomról, főleg azok érdekes vonatkozásaira koncentrálva és játékos formában. Az érdeklődéshez valószínűleg (nem kis mértékben) az is hozzájárult, hogy a szokásos órák helyett hallgathattak minket a diákok, de ettől eltekintve is nagyon kíváncsiak és aktívak voltak.

PA115052.JPG

Mindkét esemény nagyon jó tapasztalat volt számomra, hiszen az által, hogy másképpen próbálom elmondani, hogy mivel foglalkozom, én magam is másképpen nézek a saját munkámra. Ugyanakkor esetleg olyan kérdéseket is kapok, amelyeket más fórumon nem, ezzel is hozzájárulva kutatásom alakulásához. Remélem, hogy a későbbiekben is több hasonló programon vehetek majd részt és abban is bízom, hogy az eseményeken résztvevők ilyen irányú érdeklődése is megmarad, sőt, a néhány év múlva következő rendezvényeken akár már ők számolhatnak be legújabb kutatási eredményeikről.

A bejegyzés trackback címe:

https://at-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr925601123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása